Kaarsen met natuurlijke ingrediënten

09-01-2022

Zelf ben ik een zomermens. Ik hou van de zon, veel licht, lange dagen en warme temperaturen. Maar als het wintertijd is en dus vroeg donker, dan is het ook fijn om het binnen knus en sfeervol te maken. Met een dekentje op de bank, dikke sokken aan én...kaarsen. Veel kaarsen. In alle soorten en maten. Ik ben er dol op. Iedere avond weer bijna een ritueel om ze allemaal aan te steken. "Elk nadeel heeft zijn voordeel" zou Johan Cruyff hier misschien over zeggen.

Het nadeel

Maar wat kaarsen betreft is het ook andersom. Elk voordeel heeft zijn nadeel, want kaarsen zijn niet per sé gezond voor het milieu en je eigen gezondheid. Kaarsen bevatten vaak vervuilende stoffen. Veel kaarsen die je in de winkel koopt zijn gemaakt van paraffine, een bijproduct van petroleum, ook wel aardolie genoemd. Als je de kaarsen aansteekt komen er giftige stoffen vrij, zoals het kankerverwekkende benzeen en tolueen dat niet kankerverwekkend is maar wel schade aan bijvoorbeeld hersenen kan veroorzaken. Bovendien produceren kaarsen van paraffine veel roet. Als je na de winter voor het eerst weer de ramen gaat wassen, zie je de roetaanslag goed. Dit adem je dus ook in.

Wat nu?

Er is een prima alternatief. Namelijk kaarsen op basis van natuurlijke ingrediënten. Ze worden gemaakt van bijvoorbeeld bijenwas, sojawas of koolzaadwas. Let wel op: de eerste twee soorten worden vaak toch nog gemengd met petroleum. Een kaars kan bijvoorbeeld 25% sojawas of bijenwas bevatten, maar gemengd met paraffine. En toch krijgt het een label 'natuurproduct'. Daarbij komt dat de sojaproductie nogal omstreden is. Er vindt veel ontbossing plaats om sojaplantages aan te kunnen leggen. En het transport vanuit met name Latijns-Amerika is ook niet milieuvriendelijk.

De beste keuze

Ken je de prachtige koolzaadvelden vol gele bloemen? Het ziet er geweldig uit! Koolzaad wordt vaak gebruikt als wisselgewas en bodemverrijker van landbouwgrond. Het trekt bijen en insecten aan wat goed is voor de biodiversiteit. Als je het vocht onttrekt uit de koolzaadolie blijven er kleine bolletjes was over waar mooie kaarsen van gemaakt kunnen worden. Deze koolzaadwaskaarsen geven nauwelijks roet af en maakt dat de lucht in je huis veel gezonder blijft. Daarnaast zijn ze GMO-vrij. GMO-vrij wil zeggen dat er minder dan 0,9% aan genetisch gemodificeerd materiaal in zit. Dit is een EU-regel. Ook wordt koolzaad in Europa geproduceerd waardoor het een veel minder lange weg hoeft af te leggen. 

Een écht natuurvriendelijk alternatief dus.

Zo leuk!

De kaarsen in mijn webshop zijn allemaal gemaakt van 100% koolzaadwas (m.u.v. waxinelichtjes). En ze zijn nog heel mooi ook! Een gezond alternatief dus. En om de vormgeving hoef je het niet te laten. Leuke kubussen, toffe peren of mooie gekleurde dinerkaarsen. De lange winteravonden worden zo een stukje gezonder waardoor je nog meer kunt genieten van de kaarsen. Fijn om te weten!


Deze leuke kaarsen zijn allemaal gemaakt van koolzaadwas

De eerste vier personen die zich inschrijven voor de nieuwsbrief of mij gaan volgen op Instagram én drie of meer kaarsen van model kubus-, piramide- of peer kopen, krijgen de schelpkaars er als kadootje bij.