Recycling ... van nuttig naar bijzonder!

20-07-2022

Plastic soep

We weten allemaal dat er heel veel plastic wordt gebruikt in de maatschappij én dat veel van dat plastic wordt weggegooid. 

Met een beetje geluk in de afvalcontainer voor plastic, maar er drijft ook veel plastic in de zee, de Nederlandse grachten (de zgn. plastic soep) en er liggen soms zakken vol aan de kant van de weg. Helaas! 

Maar het goede nieuws is dat er steeds meer initiatieven zijn om dat plastic uit de oceaan op te vissen, of de Nederlandse grachten schoon te houden. 

Kijk bijvoorbeeld eens op https://amsterdamcleanwater.nl/ of  https://www.plasticsoupfoundation.org/. Prachtige initiatieven! 

Recycling

Ook zo'n mooi initiatief is het recyclen van plastic, zoals de welbekende PET-flessen. Wat eerst een nuttig voorwerp was als bijvoorbeeld een waterflesje, wordt ineens omgetoverd tot een bijzonder voorwerp. Met name PET-flessen zijn uitermate geschikt voor hergebruik. Nadat de flessen op kleur geselecteerd en gereinigd zijn, worden ze vermalen tot korrels. Door de korrels te smelten kunnen er nieuwe draden worden gemaakt, die vervolgens uit elkaar worden geplozen tot gekaarde vezels en uiteindelijk samengeperst tot vilt. 

De vaashoes

Het eerste product dat ik in mijn webshop verkoop is de vaashoes. In al zijn eenvoud toch een heel bijzonder ontwerp. De vaashoes is gemaakt van PET-flessen maar als zodanig niet meer te herkennen. De stof voelt totaal niet plastic aan maar is juist heel zacht en flexibel. 

Hoe het werkt staat omschreven in de webshop. Het enige dat je er voor nodig hebt is een lege (wijn)fles, de vaashoes en (droog)bloemen. 

Het resultaat is een wel heel bijzondere en unieke vaas die zowel de PET-flessen als de (wijn)fles een tweede leven geeft. Klik hier om naar de vaashoes in de webshop te gaan. 

Doe je mee?

De mensheid produceerde tot nu toe in totaal zo'n 8,3 miljard ton plastic. Laten we zo min mogelijk nieuw plastic produceren en zoveel mogelijk recyclen.Binnenkort nog veel meer gerecyclede producten in de webshop. 

Je vindt hier nu bijvoorbeeld al de vaashoes gemaakt van afgedankte theezakken die op theeplantages gebruikt worden. Nog zo'n geweldig idee!  

Houd de website in de gaten voor meer gerecyclede producten!